Kochyli
6 ελληνικά κρασιά που πρέπει να δοκιμάσεις
6 ελληνικά κρασιά που πρέπει να δοκιμάσεις
Οι διάσημες γηγενείς ποικιλίες της Ελλάδας
Ενώ οι πρώτες αναφορές του κρασιού στην αρχαία Ελλάδα ξεκινάνε από τον 3ο με 2ο αιώνα π.Χ., η σύγχρονη ιστορία του ποιοτικού ελληνικού κρασιού βλέπουμε να βάζει γερά θεμέλια από τη δεκαετία του 1970. Στην εποχή μας έχουμε την τύχη να γευόμαστε και να απολαμβάνουμε τα καταπληκτικά και μοναδικά ελληνικά κρασιά. Σήμερα συνολικά η Ελλάδα καλλιεργεί γύρω στις 200 ποικιλίες σταφυλιού. Οι πιο επιτυχημένες από αυτές αποτελούν την βάση της ελληνικής αγοράς αλλά και των ελληνικών εξαγωγών. Εμείς έχουμε τη χαρά να σας παρουσιάσουμε μερικές από τις πιο διαδεδομένες αλλά και αγαπημένες μας ποικιλίες, καταθέτοντας όμως ξεκάθαρα την υποκειμενικότητά μας, αφού η τελική επιλογή ενός κρασιού έχει να κάνει κυρίως με το γούστο του καθενός.
Ασύρτικο
Αυτή η λευκή ποικιλία καλλιεργείται στις Κυκλάδες αλλά τα πιό αντιπροσωπευτικά της κρασιά προέρχονται από την Σαντορίνη. Γιατί; Το ηφαίστειο του νησιού άφησε τα ίχνη του στο έδαφος και στο κλίμα του. Η λάβα και τα ορυκτά εμπλουτίζουν τη γεύση με έντονες νότες μετάλλων και ορυκτών. Έχει υψηλή οξύτητα και μακριά επίγευση, με αρώματα λεμονιού, γκρέιπφρουτ, φλούδας πορτοκαλιού και κίτρου. Με αρκετά πυκνά δάκρυα, το κρασί αυτό είναι πλούσιο αλλά και δροσιστικό. Συνοδεύεται από λιπαρά ψάρια και όστρακα με την απόλυτη γεύση της θάλασσας.
Πώς να το δοκιμάσω: Σίγουρα θα το απολαύσεις με ένα ζουμερό λαβράκι ψημένο στη σχάρα.
Μαλαγουζιά
H αγαπημένη λευκή ποικιλία των Ελλήνων. Έτυχε σχεδόν να εξαφανιστεί αλλά με την προσπάθεια του Βαγγέλη Γεροβασιλείου την δεκαετία του 80 διασώθηκε και αναβίωσε στη Χαλκιδική, στο Κτήμα Πόρτο Καρράς. Σήμερα το Κτήμα Γεροβασιλείου, που βρίσκεται στην περιοχή μας (στην Επανομή Θεσσαλονίκης), θεωρείται ίσως ο κορυφαίος παραγωγός μαλαγουζιάς, ενώ η καλλιέργεια του σταφυλιού απλώθηκε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα.
Πολύ αρωματικό κρασί με αρώματα που θυμίζουν λευκά λουλούδια, βότανα, ροδάκινο, βερίκοκο και εσπεριδοειδή. Αφήνει ελαφριά πιπεράτη επίγευση. Το κρασί έχει λιπαρότητα, μέτρια οξύτητα και μέτριο σώμα, έχει κιτρινοπράσινο χρώμα και έντονη φρέσκια γεύση. Συνοδεύει σαλάτες με αρωματικές σάλτσες, ψάρι ή κοτόπουλο.
Πώς να το δοκιμάσω: Μια Μαλαγουζιά Γεροβασιλείου ή μία του Κωνσταντάρα με φρέσκια πράσινη σαλάτα και ένα ριζότο μανιταριών, ίσως σε εκπλήξει ευχάριστα!
Μοσχάτο
Αυτή η ποικιλία θεωρείται μια από τις παλαιότερες και πιο δημοφιλείς του κόσμου. Αν και φαίνεται να κατάγεται από το ελληνικό νησί “Σάμος”, σήμερα καλλιεργείται σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Η ποικιλία είναι πολυπρόσωπη (πολύπλευρη) καθώς είναι ικανή να δίνει με επιτυχία τόσο ξηρά όσο και γλυκά αλλά και αφρώδη κρασιά.
Το μοσχάτο Αμβούργου (από τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου) είναι μια μοσχοβολιστή ποικιλία, στην πρώτη εντύπωση δείχνει πολύ χαρακτηριστική ευωδιά του καρπού του σταφυλιού. Όμως το άρωμά της είναι πιο πολύπλοκο με νότες από τριαντάφυλλο, φρέσκο γαρύφαλλο, μέλι και εξωτικά φρούτα. Το κρασί έχει χαμηλή οξύτητα, μαλακές τανίνες και πλούσιο αλκοολικό βαθμό. Ένα καθημερινό κράσι χαμαιλέοντας που συνοδεύει την καλοκαιρινή ελληνική κουζίνα.
Πώς να το δοκιμάσω: Ξεκίνα με μισό κιλό και μερικά ορεκτικά, δειξ’ του λίγη εμπιστοσύνη και θα σε πάει αυτό εκεί που πρέπει.
Μια ωραία εκδοχή του μοσχάτου είναι το επιδόρπιο κρασί Samos Vin Doux το οποίο κρατάει την 1 θέση στις πωλήσεις γλυκού κρασιού στην Ελλάδα και εξάγεται παγκοσμίως. Είναι εκρηκτικό στην πρώτη γουλιά και έχει ανοιχτό χρυσαφί χρώμα. Το εκφραστικό άρωμα του μοσχάτου εμπλουτίζεται με νότες από ώριμα φρούτα και μοσχοβολιστά άνθη. Συνοδεύει γλυκά και φρούτα.
Αγιωργίτικο
Μια αρχαία ερυθρή ποικιλία που καλλιεργείται κυρίως στη περιοχή Νεμέα, ενώ το όνομα του κρασιού συχνά ταυτοποιήται με το όνομα αυτης της περιοχής. Την αποκαλούν και ποικιλία με τα πολλά πρόσωπα επειδή εξαιτίας του υψόμετρου που καλλιεργείται είναι ικανή να δώσει από δροσιστικά ροζέ, φινετσάτα και ελαφριά κόκκινα μέχρι και πλούσια βαρελάτα ερυθρά κρασιά. Είναι κατάλληλη ακόμα και για αφρώδη αλλά και για επιδόρπια κρασιά.
Το χρώμα της ποικίλει από μέτριο ροδί ή τριανταφυλλί στα ροζέ μέχρι μέτριο πορφυρό στα κόκκινα. Το άρωμα χαρακτηρίζεται από νότες κόκκινων φρούτων όπως κεράσι, φράουλα, βατόμουρο και μπαχαρικά. Έχει μέτριο σώμα, μέτρια οξύτητα και μαλακές τανίνες που κάνουν το κρασί αρμονικό και κατάλληλο να συνοδέψει ποικίλα πιατά, όπως κοτόπουλο, τυριά, μακαρονάδες και χοιρινό ακόμα και το καλοκαίρι.
Πώς να το δοκιμάσω: Απλά ένα ποτήρι ποιοτικό χύμα αγιωργίτικο σε συνδυασμό με μια χωριάτικη σαλάτα και ένα ζουμερό μπιφτέκι..
Ξινόμαυρο
Σε ένα ξινόμαυρο δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρεις λίγο ντομάτα ή λίγο ελιά στο άρωμα του. Με το όνομά του που σημαίνει “ξινό και μαύρο” το κρασί χαρακτηρίζεται από υψηλή οξύτητα, έντονες τανίνες και μέτριο σώμα. Τα κρασιά από ξινόμαυρο είτε ροζέ είτε κόκκινα έχουν πολύ ξεχωριστό άρωμα. Ντομάτα σε όλες τις μορφές από φρέσκια και πελτέ ως λιαστή και μαρμελάδα, ελιά, κόκκινα φρούτα, δεντρολίβανο, φασκόμηλο, μανιτάρι… Σπουδαίο ελληνικό κρασί, έτοιμο να εντυπωσιάσει τους αληθινούς φίλους του κρασιού.
Ο αμπελώνας της περιοχής Νάουσα, κατεστραμμένος από φυλλοξήρα στις αρχές του 20ού αιώνα αναζωογονήθηκε με την προσπάθεια του Γιάννη Μπουτάρη την δεκαετία του 60-70. Σήμερα το ξινόμαυρο καλλιεργείται σε μεγάλη έκταση, εξάγεται, ενώ η καλλιέργειά του έχει ξεκινήσει και στην Ισπανία.
Πώς να το δοκιμάσω: Οι αγαπημένες Ακακίες του κυρ Γιάννη και μια γαριδομακαρονάδα είναι αυτό που χρειάζεται πραγματικά η ψυχή σου!
Λημνιό
Θεωρείται μια από τα αρχαιότερα κρασιά του κόσμου καθώς αναφέρεται από τον Αριστοτέλη, τον Όμηρο, Ησίοδο και άλλους. Προέρχεται από το νησί της Λήμνου από όπου και πήρε το όνομά του. Στην εποχή μας καλλιεργείται στην Χαλκιδική και την Βόρεια Ελλάδα.
Τα κρασιά από λημνιό διαθέτουν μέτριο σώμα, μέτρια οξύτητα και διακριτικές τανίνες. Στο άρωμά του βρίσκουμε φρούτα του δάσους και βότανα όπως θυμάρι και φασκόμηλο. Το άρωμά του γίνεται πιο ογκώδες με την παλαίωση σε βαρέλι και εμπλουτίζεται από αρώματα μπαχαρικών.
Ιδανικό για φίλους του κόκκινου κρασιού που θέλουν να ξεφύγουν από τις διεθνής βαριές ερυθρές ποικιλίες και επιθυμούν να απολαύσουν ένα καθαρό κόκκινο που δομείται πάνω σε διακριτικές τανίνες.
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα blend του λημνιού με τις γνωστές διεθνής ποικιλίες, cabernet sauvignon, merlot και syrah, αλλά και με ελληνικές ποικιλίες όπως το μαυρούδι, το μαυροτράγανο και το αγιωργίτικο.
Κι όταν θα το συνοδέψεις με μια σταβλίσια χοιρινή μπριζόλα, τότε μάλλον θα το εκτιμήσεις περισσότερο.
Το να δοκιμάσεις τις αυθεντικές γηγενείς ποικιλίες μιας περιοχής ή μιας χώρας είναι μια μοναδική εμπειρία, ένα γαστρονομικό ταξίδι στον τόπο του κρασιού αλλά και ένα πολυτελές προνόμιο για τον ταξιδευτή !
Καλή απόλαυση λοιπόν!